×
домакинските електроуреди

20.6.2023

 

Как да се грижите за котлоните и мивките

Почиствайте котлоните и мивките от неръждаема стомана, емайл или пластмаса, като използвате влажна материя и препарат за почистване на съдове (детергент, веро).

Упорити петна от вода (котлен камък) могат да бъдат отстранени с препарати, налични в търговската мрежа или с обикновен оцет за домакински нужди.

Частите от неръждаема стомана почиствайте с мека кърпа и препарат, специално предназначен за почистване и полиране на неръждаема стомана, като следвате посоката на полировката.

Не използвайте телени гъбички, абразивни препарати и такива, съдържащи хлор.

Обърнете особено внимание на специалните инструкции на производителите на уредите и мивките.

 

Как да се грижите за стъклокерамични котлони

Отстранете замърсяването, което не е загоряло, като използвате влажна материя без препарат за почистване на съдове.

Упорити петна, котлен камък, дори издрасквания от метални съдове за готвене могат да бъдат отстранени, като използвате препоръчаните от производителя препарати.

Остатъци от загоряло най-добре се отстраняват, докато са все още горещи с помощта на стъргалката, която придружава уреда.

Уверете се, че върху зоните за готвене няма да попадне и да загори захар или храни, които съдържат захар (например мармалад или сладко)!

Незабавно отстранете тези следи с влажна кърпа!

Обърнете специално внимание на информацията на производителите на уредите относно тяхната експлоатация и грижите за тях.

 

Инструкции за пара и топлина

Осигурете подходяща вентилация по време на готвене и се уверете, че парата не може да се събира като конденз върху кухненските елементи. Винаги използвайте аспиратора на подходящата степен!

Избягвайте да разливате вода.

Изчакайте 20 минути след завършване на програмата за измиване преди да отворите съдомиялната, за да може парата да се кондензира вътре в уреда.

Не използвайте кафе машини, електрически кани или тостери директно под шкафовете, окачени на стените. С времето парата, която те изпускат, както и високата температура, може да повредят мебелите.

Никога не поставяйте горещи съдове за готвене или други нагорещени предмети директно върху работния плот или други модули без предпазна подложка.

Периодично проверявайте температурата на повърхността покрай ръба на вратата на фурната. Ако можете да докосвате ръба с върха на пръстите си, то разсейването на топлината е все още в границите на приемливото. Ако не е така, уплътнението на вратата трябва да бъде проверено от техниците по обслужването на производителя на уреда.

Не оставяйте вратите на фурната и съдомиялната леко отворени с цел проветряване, тъй като излизащата топлина и влага биха могли да доведат до повреждане и издуване на съседните компоненти на кухнята.

Обърнете също особено внимание на специалните инструкции на производителите на електроуредите и вградените компоненти.


Запази среща