×
планирането на кухня

20.6.2023

Първи стъпки…

Всеки мечтае да създаде дом, който да отразява неговата личност чрез мебели, цветове, стилове, аксесоари и комбинацията между всички тях. Но за тези, които не са интериорни дизайнери, предлагаме някои насоки, които могат да бъдат полезни, за да не се окажете с купчина несвързани предмети и мебели. Преди да изберете мечтания модел кухня, трябва да си отговорите на някои въпроси за навиците и предпочитанията си, за да можете да направите най-правилния избор.

Бюджетът

 

https://prego.bg/storage/uploaded/6KZ4tefKm6MfypcEexYvc6SvLMV6mdNShSQi9Wgb.png

Първото нещо, което трябва да направите, е да си зададете въпроса: Ако имам неограничен бюджет, как бих искал да изглежда кухнята ми? Какви цветове, какъв стил, какви повърхности, какво място да заемат мебелите. По този начин можете да се освободите от всички нежелани филтри, които възпират вашето въображение. Често възниква психологическа бариера, която ни пречи да визуализираме ясно желанията си.Тази бариера е мисълта за точно определения бюджет, който можем да отделим за обзавеждане.

Да, вие може да имате мечтаната кухня и тя да отговаря на личния ви и уникален стил. Но най-важното е да установите точно от какво обзавеждане и оборудване имате нужда без да правите големи компромиси. Вероятно ще прекарвате значително време в нея със семейството си или с приятели. Точно затова се постарайте да се отърсите от всичко, което ви спира да имате напълно отговаряща на вашия стил кухня. 

Хората често виждат само цялата сума от бюджета си и не могат да си направят сметка как да го разпределят за отделните елементи. Разбира се, най-голямата част може да бъде за кухненските мебели, но ще има и други разходи. Те могат да включват разходи за електроуреди, осветление, картини по стените, тапети, мазилки, както и консултантски услуги. Затова е важно от самото начало да идентифицирате всички ваши потенциални разходи и да определите съотношението на всяка стойност поотделно.

Когато направите тази груба сметка, ще можете да прецените ясно, от кое да спестите и да заделите по-голяма част от бюджета за нещата, които са наистина от значение за вас. Но ако не знаете какво точно искате, може да се окаже, че правите компромиси с неща, които по-късно да установите, че са много важни.

Изберете вашия собствен и уникален стил

Звучи странно, но най-трудната част е да разберете точно в какъв стил желаете да създадете кухнята си. Вашият уникален стил е нещо, което лесно ще разпознаете, щом го видите.

Преди всичко трябва да определите дали искате кухня със съвременна визия или класически стил. Или се колебаете между нещо по средата.

Модерната визия на кухнята не е задължително да е със „студено“ излъчване или супер футуристична, както мислят някои хора. Съвременният дизайн е свързан с шик и простота, с елементи, които са красиви, но полезни и изчистени.

Класическият стил е свързан с елегантност, детайли и визия, които са по-неподвластни на времето.

Тази статия можете да прочетете между 2-ра и 12-та страница в нашата електронна книга „8 важни неща, за които трябва да помислим, преди да започнем да обзавеждаме кухнята си“.

Изтеглете я сега безплатно тук >>>

https://prego.bg/storage/uploaded/J64n9yn6tbMhLXtadDWDJUdoasyCstlzNalQnPn8.jpeg

Колко често готвите?

За някои готвенето е удоволствие и хоби, за други - професия, за трети - задължение. Много хора си поръчват храна за вкъщи или предпочитат вечерята в заведение.

Вие колко време отделяте за готвене?

Колко често си готвите – всеки ден, през ден, само през почивните дни...?

В коя графа попадате?

Отговорът на този въпрос ще ви отговори и на няколко други въпроса – например, ако готвите рядко, спокойно можете да изберете печка с малко котлони и по този начин да спестите място в кухнята за нещата, които наистина обичате да правите. Повече пространство за любимите ви цветя, по-голям телевизор, кът за сбирки с приятели или семейството, по- голяма кухненска маса, повече столове за гости, повече място за вещи свързани с хобитата ви - всичко е във вашите ръце, затова помислете внимателно колко често готвите всъщност и от какво имате нужда в кухнята. Ако не ви остава много време за готвене, може да се замислите да отделите повече пространство за шкафове за съхранение на сухи храни или по-голям фризер за замразени храни и полуфабрикати.

https://prego.bg/storage/uploaded/miTKefYRdT4CwxrUTasnzIPtGUdFaQsiTLKcdyUa.jpeg

 

Какви са хранителните ви навици?

Може би предпочитате да готвите здравословно и в менюто ви всеки ден са включени плодове и зеленчуци? В този случай ще имате нужда от по-голяма мивка, а може би мивка с две корита и отцедник, за да имате място за миене и непосредствено приготвяне на продуктите.

На пазара се предлагат различни видове сокоизтисквачки и други електроуреди, кантарчета за теглене на храна и още приспособления, които могат да заемат важно място във вашата кухня, ако се храните здравословно. Важно е да планирате свободно пространство за тях, по начин, по който ще бъдат винаги лесно достъпни в ежедневието ви.

Ако обичате да готвите и да експериментирате с различни рецепти, може би търсите начин да съберете всички нужни вещи и да организирате добре кухнята си. В този случай трябва да предвидите място за съхранение на подправки, буркани и прибори.

Ако пък ползвате кухнята като място за срещи с приятелите и семейството си, в такъв случай имате нужда от голям островен бар, на който можете да приготвяте разхладителни напитки, коктейли, плодови плата и салати. Трябва да отделите място за съхранение на чаши и бутилки с различни форми и размери.

Ако работите от вкъщи, вероятно кафемашината е любимият ви уред в кухнята.

Честният отговор на тези въпроси ще ви помогне да положите основите на вашата уникална кухня, която да включва точно онези аксесоари, уреди и функции, които са важни за вас. Изясняването на тези въпроси е от особена важност, за да започнете да планирате правилно вашата мечтана кухня, която да отговаря визуално и функционално на вашите потребности.

Какви са обичайните ви навици и хобитата ви? Помислете и потърсете начини да ги покажете с фотоси, сувенири и аксесоари из цялата си кухня и по този начин ще изразите своята индивидуалност. Това ще превърне кухнята в място, в което с удоволствие прекарвате времето си.

А това винаги е приятно, нали?

https://prego.bg/storage/uploaded/aSBq4m78Lw1YFwS1tCprAydECY9i3M5PieGsuQz3.jpeg

Започнете да записвате идеите си в бележник

Това е препоръка, която ще получите от повечето интериорни дизайнери. С течение на времето, вашата мечтана кухня ще стане по-ясна и по-определена, което много ще подпомогне етапа на закупуване.

 

Огледайте се, търсете примери

Стилът може да се изрази в много различни форми и поради тази причина трябва да започнете да прелиствате списания, специализирани в обзавеждане на дома и интериорното обзавеждане и т.н.

Обърнете специално внимание на детайлите, които ви попадат, като завеси с определена форма, някакъв вид килим или настилка, елемент от дизайна на мебелите или снимки и картини по стените, които по някакъв начин ви вдъхновяват. Записвайте ги в бележника си. Основната отправна точка трябва да бъде винаги вашият бележник. Той много ще ви помогне да разберете, ако наистина искате ярки цветове или неутрални нюанси, като накрая най-важното е да бъдете заобиколени от неща, които дълбоко отразяват вашата индивидуалност.

С какво помещение разполагате?

Още в началото, когато планирате своята кухня трябва да помислите за два основни фактора: пространството, с което разполагате и как да го използвате.

https://prego.bg/storage/uploaded/Kuhni/aYe7nyMHxTZBgw2faeRCrmXdsJfERznMwlcpnvjZ.jpeg

Ако разполагате с малко пространство или ако сте единственият, който ще го използва, замислете се за варианта да включите в употреба само едната стена на помещението за всички функции, за които се експлоатира една кухня.

Правата/Едноредова кухня е подходяща за хора, които искат да имат абсолютен контрол върху работната площ, тъй като в кухнята с права форма има съсредоточаване на всички функции на една линия. Това улеснява работата на готвещия, тъй като позволява той да се движи бързо напред и назад с линейни движения.

Но внимавайте, тази кухня не е подходяща, ако има двама готвачи в едно домакинство, защото ще си пречат.

Ако живеете в едностаен апартамент или таванско помещение, или кухнята ви е малка, тогава линейното разположение на мебелите ще ви помогне да спестите място.

Това, че кухнята е малка и права в никакъв случай не означава, че не може да се организира по стилен и творчески начин. Дори и да използвате само една стена, на която да разположите кухненските си шкафове, може да получите безброй добри идеи да организирате кухнята си с вкус и съобразно нуждите ви.

https://prego.bg/storage/uploaded/Kuhni/GcAXfaIU4SQb6AEY7YGf2kHDj9bGQwiW2UD77XQM.jpeg

 

Ако разполагате с голямо пространство за кухнята или дори имате възможност за обединяване на кухнята с всекидневната, тогава може да освободите въображението си и да помислите от какво точно имате нужда в това помещение.

Основното предимство на сливането на кухнята и всекидневната е създаването на едно общо пространство, в което семейството прекарва по-голяма част от ежедневието си.

За любителите на вечерите с приятели в домашна обстановка това наистина е идеалният вариант, а необходимостта от купуване на втори телевизор отпада.

https://prego.bg/storage/uploaded/Kuhni/Q65CyDhzFV4jHs0ha7zXYhS9ec1X6nnqYBrGzRbf.jpeg

Ако желаете кухнята да бъде отделена от хола, може да използвате различни начини за зониране.

Например, бар-плотът. Той обикновено фиксира прехода между кухня и всекидневна.

Друг вариант е подът на различни нива. Това също е доста използван вариант за отделяне на кухня от дневна. Ако височината на тавана позволява, подът на кухнята би могъл да се повдигне с 10-15 см. Подиумът може да има не само зонираща функция. В него може да се скрият тръби, меки връзки и други комуникации и инсталации.

Комбинирането на подовите настилки също е начин за разпределяне на пространството между кухня и всекидневна. Различното подово покритие ще разграничи кухня от трапезария и от хол.

Не бъдете нетърпеливи

Много важно правило! Оставянето на някои места или ъгли празни за известно време винаги е за предпочитане пред това да ги запълните импулсивно с някакви предмети и мебели, за които може след това да съжалявате. Защото нещата, които не са по вашия вкус, често пъти прашасват в някой тъмен ъгъл или бързо намират пътя си към кофата за боклук.

Ако не веднага, то по-късно ще намерите идеалният обект за това пространство и ще го добавите. За някои идеи е нужно време и вдъхновение.Затова ви препоръчваме в началото да се концентрирате изцяло върху това как ще изглежда и функционира вашата кухня, а после започнете да добавяте аксесоарите.

Ако този материал ви е харесал, можете да прочетете още 7 полезни статии , които ще ви по могнат да създадете своята кухня мечта!

Изтеглете сега безплатно „8 важни неща, за които трябва да помислим, преди да започнем да обзавеждаме кухнята си“ от тук >>>


Запази среща