×
цветовете в дома

20.6.2023

 

 

 

Психологически ефекти на цветовете в интериора

цветовете в дома

Според науката цветовете са само резултат от влиянието на електромагнитните вълни регистрирани от нашия мозък и очите. И все пак цветовете играят много важна роля и ние просто не можем да си представим живота без тях. Цветовете създават чувства и настроения. Затова дизайнерите и собствениците на жилища трябва разумно да подбират гамите, за да създават подходяща атмосфера в дадено пространство. В тази статия, ние ще ви разкрием психологическите ефекти на някои от основните цветове върху човешкия ум, а също и ще дадем някои съвети за използване на цветовете в интериорния дизайн. 

Цветът е елемент от светлината. Различните цветове създават различни настроения в нашия дом. Чрез разбирането на теорията на цветовете в интериорния дизайн можете да създадете лесно правилното настроение, което искате да излъчва домът ви. Важно е да имате предвид, че всеки цвят въздейства по различен начин при отделните хора. Много фактори могат да повлияят на възприятията, включително възрастта, расата, културата, както и житейския опит. Въпреки това, хората винаги ще реагират на цветовете независимо от всичко. Като цяло, описаните по-долу цветове създават определени психологически ефекти в дома. Ето и какви са те:

 

1. Психологически ефекти на червения цвят в дома

Червеното е цветът на огъня, страстта, опасността и силата. Това е смел цвят, който стимулира и възбужда. Нюансите му могат да бъдат топли и приветливи и могат да ви накарат да се чувствате енергични. Избягвайте да използвате твърде много червено в ярката гама, тъй като може да въздействат твърде стимулиращо в дома.

цветовете в дома цветовете в дома цветовете в дома

цветовете в дома

2. Психологически ефекти на оранжевия цвят в дома

Хората, които обичат червено, но не са любители на неговото агресивно въздействие, могат да го заменят с оранжево. Този забавен и енергичен цвят е идеален за детска стая, кухня, трапезария, офис, и дори в хола. Той символизира смелостта и гостоприемството. Оранжевото също така ви кара да се чувствате енергични, приключенски и приятелски настроени.

цветовете в дома

3.Психологически ефекти на жълтия цвят в дома

Според теорията на психологията на цветовете в интериорният дизайн, жълтото е цветът на топлината, мъдростта, просперитета, съчувствието и малодушието. А стая оцветена в жълто може да изглежда весела, приятелска и приветлива. Избягвайте да го използвате в големи количества, тъй като може да бъде твърде стимулиращо за сетивата.

цветовете в дома

4. Психологически ефекти на синия цвят

Синьото е важен цвят в интериора и се отразява дълбоко на човешкото съзнание. Има причина синьото да бъде идеалният цвят за спални. То внушава чувство на спокойствие и мир и може да въздейства много успокояващо. Този хладен, спокоен и сдържан цвят уравновесява и балансира атмосферата в стаята. Най-добре е да се комбинира с бели или други по-леки нюанси. Твърде много синьо може да въздейства депресиращо, така че трябва да се използва разумно.

цветовете в дома

5. Психологически ефекти на зеления цвят

Зеленото, както всички много добре знаем, е цветът на природата. Той също така е символ на надеждата и изобилие. Това е много приятелски цвят, който се съчетава добре с много други цветове. Зеленото изглежда страхотно с бяло и може да се използва в дневни, кухни, спални и офиси. Този успокояващ цвят и връзката му с природата ни подтикна да създадем новата колекция кухни Нюанси с цели 6 палитри земни тонове, които въздействат благоприятно на сетивата. Може да разгледате всички палитри от колекцията тук: http://nuances.kuhniprego.com

цветовете в дома

6. Психологически ефекти на лилавия цвят

Лилавото “се сработва” много добре с други цветове. Можете да го съчетаете с други ярки цветове като изумрудено зелено или дори с леки цветове като бежово, жълто или бебешко розово. Психологическите ефекти на лилавото в дома се свързват най-вече със създаване на допълнително пространство и тайнственост в интериора. Лилавото, в края на краищата, е цветът на кралските особи.

цветовете в дома

7. Психологическите ефекти на черния цвят

Черното се свързва със злото и завършека. Въпреки това, то също така е цветът на мъдростта. Черното е добре винаги да се използва в малки количества с контрастиращи, допълващи се цветове. Когато се използва правилно, то може да добави дълбочина и елегантност в една стая. Избягвайте използването на черно в големи количества, тъй като може да изглежда потискащо. 

цветовете в дома

 

8. Психологически ефекти на белия цвят

Този свеж, спокоен цвят се използва широко в интериорния дизайн, където може да внуши чувство на младост, вяра и невинност. Бялото може да помогне на по-малки пространства да изглеждат големи. То също може да се направи стаите да изглеждат по-живи и по-свежи.

 

Избор на цветове за интериора въз основа на техните психологически въздействия

цветовете в дома

Всеки се чувства комфортно с нюансите, които отразяват неговата личност. Например, смелите и страстни хора ще се чувстват по-щастливи с преобладаващи червени или оранжеви цветове в дома си. А хора, които са по-срамежливи и необщителни няма да се чувстват комфортно в червена стая, но ще им е по-добре в стая с меки сини или светло зелени нюанси. Затова най-доброто, което интериорните дизайнери могат да направят, е да се допитат до цветовите предпочитания на своите клиенти и да използват любимите им цветове в отделните зони за спане и уединение. А в общите части на жилището могат да се комбинират различни нюанси, за да могат всички членове на домакинството да се чувстват удобно. Надяваме се, че тези напътствия ще ви помогнат да изберете лесно цветовете  в дома си. Късмет!


Запази среща